'Verdonk in rijtje DeWinter, Le Pen, Haider'

Volgens voormalig VVD-leider Hans Dijkstal past VVD-minister Rita Verdonk in het rijtje populisten als Jean-Marie le Pen, Filip Dewinter, Jörg Haider en Ross Perot. De oud vice-premier van Nederland spreekt zich vandaag uit in een interview met de regionale dagbladen.

Dijkstal zegt zich zorgen te maken over de politieke cultuur in Nederland. Die zou ten onder gaan aan simplistische opvattingen. Vooral de grote invloed van televisie draagt bij aan het gebrek aan nuance dat is naar zijn mening wereldwijd een probleem: ''Het is niet voor niets dat populisten als Verdonk, Haider, Dewinter, Le Pen, Perot en Pim Fortuyn zo succesvol zijn'', aldus de VVD-prominent.

Hij zegt geen uitweg te zien. De Tweede Kamer is volgens Dijkstal namelijk niet meer in staat weerstand te bieden aan de eisen van de tv-cultuur: ''Alles moet nu in hapklare quotes worden gebracht. Ik benijd onze politici niet. De huidige onrust is voorlopig nog niet voorbij.''

Het is niet voor het eerst dat Dijkstal zich bezorgd uitlaat over de politieke sfeer in Nederland. Zo was hij in april van dit jaar één van de ondertekenaars van een appèl dat waarschuwde voor de ''veel te harde toon'', in het maatschappelijke debat over de verhouding tussen autochtonen en allochtonen in Nederland.