Bos: EU-grondwet alleen na referendum

Wouter Bos PvdA-leider Wouter Bos wil alleen een nieuwe Europese grondwet invoeren nadat de Nederlandse bevolking zich daar via een referendum over uitgesproken heeft. Dat heeft hij laten weten in een interview in Elsevier.

Bos waarschuwt de andere sociaal-democratische partijen in Europa. "Ze moeten niet denken dat het wel even geregeld gaat worden met de grondwet als de PvdA in de regering komt". Diverse landen willen de Europese grondwet, al dan niet in een gewijzigde vorm, nieuw leven inblazen. De PvdA was vorig jaar voor het invoeren van de Europese grondwet, maar de Nederlandse bevolking stemde in een grote meerderheid tegen.

Verder heeft Bos in het interview gezegd "een zo stabiel mogelijk kabinet" wil vormen. Hij spreekt zich niet uit voor een partij, maar hij lijkt een voorkeur te hebben voor het CDA. Hij vindt het leiderschap van Mark Rutte 'kwetsbaar' overkomen door de verschillende achterban die hij en Verdonk hebben. "Het CDA kent geen leiderschapsprobleem. Maar om precies te weten wat voor vlees we met het CDA in de kuip hebben, moeten we nog wel wachten op het verkiezingsprogramma van die partij".