Metro Valencia reed te snel

Icoon Buitenlands De crash van de metrotrein in de Spaanse stad Valencia gisteren is veroorzaakt doordat de machinist veel te hard gereden heeft. Dat blijkt uit gegevens uit de 'black box' van het ontspoorde toestel. Na de ramp gingen vele verschillende oorzaken de ronde. Door het ongeluk kwamen er in totaal 41 mensen om het leven en waren er veertig gewonden te betreuren. Het was het grootste metro-ongeluk in Spanje tot nu toe.

De metrotrein reed met 80 kilometer per uur door een bocht waar maar 40 kilometer per uur is toegestaan. De machinist van de metrotrein is misschien buiten bewustzijn geraakt, waardoor hij niet in staat was om op tijd te reageren. De 'black box' geeft aan dat de machinist plotseling veel gas heeft gegeven en vlak voor het ongeluk heeft geprobeerd te remmen. We kunnen het hem niet meer vragen: de machinist kwam bij de ramp om het leven.

Om 12 uur stond de bevolking van Valencia massaal vijf minuten stil voor de slachtoffers van de ramp. Er werden drie dagen van rouw afgekondigd. Ook elders in Spanje werden de doden herdacht. José Luis Zapatero, de premier van Spanje, heeft zijn staatsbezoek aan India afgebroken om vandaag een rouwdienst in Valencia bij te wonen.