Ruimteveer Discovery succesvol gelanceerd

Icoon RuimtevaartOver ongeveer 10 minuten zal het ruimteveer Discovery door de NASA de lucht in worden geschoten. De voor NASA belangrijke missie vindt plaats op 4 juli, wat beter bekend staat als The Fourth of July (Independence Day), de dag dat de VS onafhankelijk werden van het Verenigd Koninkrijk. Het weer zit vandaag mee.

De lancering werd een aantal malen uitgesteld. De oorspronkelijke lancering zou zaterdag al plaatsvinden, maar dit moest worden uitgesteld vanwege weersomstandigheden. Gisteren bleek dat er lichte schade is aan de grote brandstoftank, maar ondanks dat is er toch besloten om de lancering door te laten gaan. De schade brengt de spaceshuttle niet in gevaar.

De koppeling waar de astronauten instappen is zojuist ingetrokken. De zuurstofkoppeling is nu ook van de nok van de shuttle ingetrokken.

Update 20.45 uur
De lancering van de Discovery is tot nu toe goed gegaan. De Discovery gaat nu onder een kleine hoek met het aardoppervlak vliegen om in een baan rond te aarde te komen. De shuttle vliegt nu met een snelheid van meer dan 18.000 kilometer per uur en heeft een plasmalaag om zich heen gevormd. De grote brandstoftank is afgeworpen en de shuttle vliegt nu solo. Er is nu ook videocontact gemaakt met de astronauten in de shuttle.
________________________
De lancering en alles daaromheen is live te volgen via tv op CNN en NASA Live TV.

Het ruimteveer Discovery staat al enkele dagen klaar
Het ruimteveer Discovery staat al enkele dagen klaar