'Weg met R'damse "racisten"-straten'

Icoon BinnenlandsNa de negerzoen en zelfs het woordje neger in de Dikke Van Dale is er nu weer een probleem met naamgeving die als 'kwetsend' ervaren wordt: er is geklaagd over verschillende straatnamen in Rotterdam. Ze zouden bij Zuid-Afrikanen associaties oproepen aan het apartheidsregime. PvdA'er Robbert Baruch, portefeuillehouder van de deelgemeente Feijenoord, neemt de klachten hoog op en wil de straatnamen gaan aanpassen. Als het aan hem ligt, zijn de namen voor 2010 veranderd, als Zuid-Afrika gastland is van het WK voetbal.

De zaak kwam aan het rollen toen het afgelopen weekeinde een Rotterdams theatergezelschap een stuk in de Afrikaanderwijk speelde, waaraan verschillende Zuid-Afrikanen meededen. Toen ze de straatnamen hier zagen, schrokken ze zich naar eigen zeggen rot: namen als Pretorialaan, Riebeekstraat en Afrikaanderplein waren in hun ogen volstrekt onacceptabel en deden ze denken aan het racistische apartheidsregime dat tot kort geleden in Zuid-Afrika het bewind voerde. Zo is Pretoria de 'witte' naam voor de stad die inmiddels Tshwane heet en waar tijdens de apartheid alle wetten werden uitgevaardigd. Jan van Riebeek was degene die, als stichter van de eerste Nederlandse kolonie in Zuid-Afrika, "vee en land van de zwarten gestolen" heeft, zo zei acteur Wayne Nhlangothi. De acteurs hebben Robbert Baruch gisteren een petitie aangeboden.

Baruch zal zich nu in gaan zetten om de veertien straatnamen die 'fout' zijn aangepast te krijgen. "Natuurlijk in samenspraak met de buurt. Uiteindelijk beslist het college en de Rotterdamse straatnamencommissie," aldus Baruch.

Negerzoen
Ook de naam van de negerzoen is aangepast.