Overheid beschermt ambtenaren tegen agressie

Icoon BinnenlandsDe overheid wil de agressie tegen ambtenaren flink gaan aanpakken. Tot nu toe was het niet duidelijk wat wel en niet geaccepteerd kon worden, maar Binnenlandse Zaken komt binnenkort met een richtlijn. Het gaat hierbij om alle mensen in overheidsdienst, zoals mensen van de Sociale Dienst, maar bijvoorbeeld ook ambulancemedewerkers. Voor politieagenten bestaat een dergelijke richtlijn al.

De reden dat de overheid zich hier nu intensief mee gaat bezighouden, is het flink toegenomen aantal gevallen van agressie tegen ambtenaren. Onlangs nog kwam het een aantal keer voor dat een ambulance niet goed op de plaats van bestemming kon komen, doordat mensen de doorgang versperden en zich agressief gedroegen tegen het personeel. Ook bij de Sociale Dienst gaat het regelmatig mis.

In de nieuwe richtlijn wordt fysiek geweld sowieso uit den boze, onder alle omstandigheden. Ook van bijvoorbeeld scheldpartijen zal aangegeven worden wat wel en niet kan. Bij de bestaande richtlijnen bij de politie, die wellicht als voorbeeld zullen dienen, is het nu ook al zo dat er altijd aangifte gedaan wordt. Het OM heeft daarbij de opdracht om altijd de hoogste straf te eisen