'Wellicht al in 2010 tekort aan olie'

Icoon BuitenlandsDe kans dat er al voor 2010 een tekort aan aardolie zal zijn, is veel groter dan de huidige energie-instituten toegeven. Een groeiende stroom publicaties van onafhankelijke onderzoeksinstellingen laat dit blijken.

Vele onderzoekers concluderen dat al binnen een paar jaar niet kan worden voldaan aan de vraag naar olie, die buitensporig stijgt door de snelle economische groei van China, India en BraziliŰ. Het probleem hierbij is niet dat de voorraden opraken, maar dat het zwarte goud niet snel genoeg kan worden gewonnen. Als er geen nieuwe olievoorraden worden gevonden, zijn van alle olieproducerende landen alleen Saudi-ArabiŰ, Koeweit en de Arabische Emiraten in staat hun huidige productie nog op te voeren. Er wordt van uit gegaan dat Irak de komende tijd zijn productie niet op orde zal krijgen en de meeste olievelden op andere plaatsen op aarde zijn bijna aan hun maximale productie, of daar al overheen.

De Amerikaanse energie-investeringsbankier Matthew Simons kwam vorig jaar met zijn boek "Twilight in the desert", waarin hij meldde dat de olievelden van Saudi-ArabiŰ in bijzonder ellendige staat verkeren. In tijden van wegvallende olieproductie elders, heeft het land te vaak de ontbrekende productie aangevuld. Dit heeft tot gevolg gehad dat de Saudische olievelden zijn beschadigd en dat het land de komende jaren niet optimaal zal kunnen produceren, sterker nog, de huidige productie wordt al met moeite bereikt.

Volgens Simons probeert Saudi-ArabiŰ vanalles om de huidige staat van haar olieproductie verborgen te houden. Zo zou het land haar olievoorraden lukraak opgeven, iets waar wel meer OPEC-staten een handje van hebben, aldus de Amerikaan. Dat er de afgelopen vijftien jaar ook geen enkel nieuw groot olieveld is gevonden, wordt door de International Energy Agency in Parijs weggewimpeld. Toch zijn deskundigen ervan overtuigd dat er niet veel olie meer zal worden gevonden. Daarom zal in het komende decennium al transportbrandstof uit steenkool moeten worden gewonnen.

Met dank aan Excrusiator voor de submit.