Tour de France: Uitslag 2e Etappe

Icoon Tour de FranceRobbie McEwen heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. In de straten van Esch-sur-Alzette won de AustraliŽr in de massaspurt. Thor Hushovd heroverde de gele trui.

Een massasprint lag nochtans niet voor de hand in deze tocht van 228,5 kilometer, die het peloton van het Franse Obernai via de uitlopers van de Vogezen naar Esch-sur-Alzette in Luxemburg bracht.

Reeds vroeg in de etappe koos Aitor Hernandez al het hazenpad. Hij kreeg het gezelschap van David de la Fuente. Geleidelijk aan steeg de voorsprong van het Spaanse duo. Na een uur koers had het peloton al een achterstand van bijna tien minuten.

Achter de twee barstte ook de strijd om de gele trui en bonificatieseconden terug los. Proloogwinnaar Thor Hushovd kwam virtueel weer aan de leiding in het algemeen klassement, terwijl ook Tom Boonen goede zaken deed bij de tussenspurts.

Ondanks nog enkele pogingen van onderandere bolletjestrui Fabian Wegmann en Philippe Gilbert stoof het peloton af op de massasprint. Maar dat leek even buiten Matthias Kessler gerekend die in de laatste kilometers uit het peloton ontsnapte en er vandoor ging. De Duitser bouwde zijn voorsprong seconde per seconde uit maar viel op 2km stil. Desondanks kwam hij erg dichtbij. Pas op 100 meter van de streep werd hij voorbij gestormd door de sprinters, van wie Robbie McEwen de snelste bleek, voor wereldkampioen Boonen en Hushovd die door die derde plek ondanks het feit dat hij in volle massaspurt uit zijn pedaal schoot terug de gele trui neemt. Boonen en McEwen worden de nieuwe nr's 2 & 3 in de rangschikking.

Morgen trekt het peloton via BelgiŽ richting Nederland. De aankomst ligt in Valkenburg waar 2 km voor de finish nog de lastige Cauberg op de renners ligt te wachten. Afwachten dus of we een nieuwe massaspurt krijgen.


Uitslag 2e Etappe Obernai - Esch-sur-Alzette (228 km)

1. Robbie McEwen (Aus) 5.36.14
2. Tom Boonen (Bel) z.t.
3. Thor Hushovd (Noo) z.t.
4. Oscar Freire (Spa) z.t.
5. Daniele Bennati (Ita) z.t.

Stand na rit 2
1 Thor Hushovd (Nor) 9.54.19
2 Tom Boonen (Bel) 0.05
3 Robbie McEwen (Aus) 0.08
4 George Hincapie (USA) 0.10
5 David Zabriskie (USA) 0.16

Een uitgebreid verslag van de 2e etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!.