Ultimatum ontvoerders aan Israël

Icoon Israël/PalestinaPalestijnse ontvoerders van een 19-jarige Israëlische korporaal hebben een ultimatum gesteld. Dit hebben verschillende radicale groepen kenbaar gemaakt in een verklaring. "Geconfronteerd met de volharding van de zionistische vijand om militaire maatregelen en agressie te gebruiken, geven we een uitstel tot dinsdag 4 juli, 05.00 uur. Als de vijand niet instemt met onze humanitaire eisen, beschouwen wij deze zaak als gesloten en zijn de consequenties voor Israël".

De 19-jarige korporaal Gilad Shalit werd 24 juni ontvoerd door militante Palestijnse groepen tijdens aanval op een legerpost bij Kerem Shalom. De Palestijnse ontvoerders eisen de vrijlating van duizend Palestijnse gevangenen in ruil voor de veilige terugkeer van de Israëlische soldaat. Premier Olmert is niet ingegaan op die eis. De Palestijnse Hamas-regering heeft te kennen gegeven de acties van de ontvoerders te steunen.

Het Israëlische leger heeft sinds vorige week woensdag, na een onvruchtbare bemiddelingspoging, een reeks operaties uitgevoerd om de soldaat te bevrijden. Vanochtend trok het Israëlische leger met 25 tanks het noorden van de Gazastrook binnen. Deze acties zouden, volgens bronnen bij het leger, niet het begin van de grote invasie zijn waarmee premier Olmert heeft gedreigd.