Studente kan alleen op zijn kop lezen

Icoon OpmerkelijkDe Britse studente Gemma Williams (17) heeft een hele andere kijk op lectuur dan haar medestudenten. Al vanaf haar derde kan Gemma namelijk alleen dingen achterstevoren en op zijn kop lezen.

Pas na een aantal jaren constateerden specialisten dat Gemma aan een zeer zeldzame vorm van dyslexie lijdt. Haar ziekte zorgde voor veel problemen. Zo moest ze de monitor van haar computer ondersteboven op haar bureau zetten om te kunnen begrijpen wat ze aan het typen was.

Gemma studeert momenteel in Middleton en gelukkig voor haar is er eindelijk een oplossing voor haar probleem gevonden: de kleur oranje. Als zij op oranje papier schrijft en leest door een oranje gekleurd filter, dan heeft zij geen problemen meer met 'gewoon' lezen.

Vanwege haar prestaties heeft Gemma dit jaar de Rochdale Childer Award gewonnen. Volgens haar docenten presteert de studente exceptioneel goed en is het zeer terecht dat zij de prijs in de wacht heeft gesleept. Gemma zelf is ook bijzonder blij met de prijs. "Vroeger was ik in de bus een enorme attractie, omdat ik rustig een boek ondersteboven aan het lezen was", aldus Gemma. "Toen ik hier kwam studeren is eindelijk de goede diagnose gesteld en nu kan ik normaal lezen. Waarschijnlijk kan ik met een oranje bril zelfs leren autorijden, want alleen dan kan ik de verkeersborden goed lezen".


Links: Gemma achter de PC | Rechts: Gemma Williams


Met dank aan MiVo voor de submit.