'Amerika wreed, vulgair, arrogant en meer'

Icoon Enquête Britten zien de Amerikaanse maatschappij als wreed, vulgair en arrogant, gedreven door criminaliteit, geld en racisme. Bovendien is president George Bush een incompetente hypocriet. Dat blijkt althans uit een onderzoek dat vandaag in de Britse krant The Daily Telegraph gepubliceerd is. Nog nooit was het oordeel van Britten over Amerikanen zo hard.

Slechts twaalf procent van de ondervraagden vertrouwt er op dat de Verenigde Staten een goede internationale politiek bedrijven. Dat percentage is zelfs twee keer kleiner dan vlak na de Vietnam-oorlog.

Tweederde van de ondervraagden omschreef de VS als een grootmacht die uit is op wereldheerschappij. Maar liefst 81 procent was het eens met de stelling dat Bush op een hypocriete manier de democratie gebruikt om de belangen van de VS veilig te stellen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Groot-Brittannië heeft gezegd dat het onderzoek niet strookt met de onderzoeken die de ambassade zelf heeft uitgevoerd. "We vragen ons af of het oordeel van iedereen die denkt dat de wereld beter af was met de terreur van Saddam in Irak - en de dreiging voor landen in de omgeving - wel zo goed is."

Met dank aan 12345678910 voor de submit.