Hitte zorgt voor problemen op spoor

Icoon Vervoer De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben de afgelopen dagen flink last gehad van de hitte. Door de hoge temperaturen zetten de rails uit, wat tot oponthoud of zelfs ontsporingen kan leiden.

Gisteravond zorgde uitgezette rails op het traject tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Muiderpoort voor veel vertragingen. Zaterdag ontspoorde er tussen Heerlen en Herzogenrath zelfs een trein door de hitte. Daarbij vielen geen gewonden.

Bij een ontsporing vrijdag bij Zwammerdam raakten wel drie mensen gewond. Dit ongeval werd vermoedelijk ook veroorzaakt door uitzettende rails, hoewel dit nog niet met zekerheid is vastgesteld.

ProRail kan bijna niets doen tegen de uitgezette rails. "Behalve door de rails te verkoelen met water. En dat is onbegonnen werk", aldus een woordvoerder.

Het gevaar voor de reizigers valt volgens ProRail mee. Door de uitzettende rails ontstaan er namelijk trillingen, die de machinist kan voelen. "Bij Amsterdam en bij Heerlen was dat het geval. Dan kan het spoorverkeer doorgaan, alleen moet het langzaam rijden over het uitgezette deel."

Update 18.39
Het ging bij Zwammerdam inderdaad om een zigzag in het spoor. Een foto om de situatie te illustreren:


Zwabberspoor
Het zwabberspoor bij Zwammerdam