Finland neemt leiding EU over

Icoon Europa De Finse regering is de nieuwe voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De Raad is het hoogste orgaan van de EU. Alle ministers van de EU-lidstaten zijn onderdeel van de Raad. Finland heeft het voorzitterschap overgenomen van Oostenrijk. Elke zes maanden gaat het voorzitterschap over naar een andere lidstaat.

Finland krijgt als leider van de Raad vooral te maken met de toetreding van Turkije. Turkije erkent de EU-lidstaat Cyprus niet. De EU wil dat Turkije schepen en vliegtuigen uit Cyprus gaat toelaten. Als dat niet binnen zes maanden gebeurt kunnen de toetredingsonderhandelingen gestopt worden. Maar er zijn ook andere zaken waar Finland zich als voorzitter mee bezig moet gaan houden. Zo wil de EU zekerheid van Rusland dat zij voldoende gas krijgt. Over de Europese grondwet worden geen besluiten genomen.

De Oostenrijkse regering is tevreden over haar voorzitterschap. Ze vinden dat de stemming binnen de EU weer positiever geworden is. Daarbij zijn de toetredingsonderhandelingen met Turkije begonnen, is Macedonië toegelaten als kandidaat-lidstaat en Slovenië mag de euro invoeren. Ook komt er een Europees rijbewijs, en heeft Oostenrijk de laatste hand gelegd aan de meerjarenbegroting van de EU tussen 2007 en 2013.

Over zes maanden zal Duitsland de voorzitter worden van de Raad. Duitsland wil proberen de Europese grondwet nieuw leven in te blazen.