Lubbers benoemd tot informateur

Icoon Politiek Koningin Beatrix heeft de CDA'er Ruud Lubbers benoemd tot informateur. De koningin heeft hem de opdracht gegeven om een missionair minderheidskabinet van CDA en VVD mogelijk te maken. Dit zal het kabinet-Balkenende III worden. In november komen nieuwe verkiezingen.

Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD, is tevreden met de benoeming. Eerder wilde hij nog twee informateurs, waarvan een VVD-informateur. Daar ziet hij nu vanaf. "Lubbers is een ervaren staatsman die op zijn taak berekend is", aldus een woordvoerder van de VVD. De minister-president Jan Peter Balkenende wilde ook een missionair kabinet. PvdA-leider Wouter Bos ziet ook geen bezwaren tegen deze variant.

GroenLinks, D66 en SP hadden liever een demissionair kabinet gezien. Een missionair kabinet van CDA en VVD is een volwaardig kabinet en mag daardoor controversiële besluiten nemen. Daardoor kan het kabinet geheel verantwoordelijk gehouden worden voor de begroting van 2007 en voor de militaire missie in Uruzgan. De LPF heeft de koningin laten weten dat ze bereid zijn het minderheidskabinet van CDA en VVD te steunen, ondanks dat ze geen deel uitmaken van dit kabinet.

Ruud Lubbers is tweemaal minister-president geweest van een kabinet met CDA en VVD in de jaren tachtig. Daarna volgde een kabinet van CDA en PvdA onder zijn leiding. Later werd Lubbers bekend als billenknijper bij de Verenigde Naties. Door zijn acties moest hij in februari 2005 aftreden als Hoge Commissaris voor de vluchtelingen.