Schiphol krijgt golfbaan en luxehotel

Schiphol Als het aan financieel directeur Piet Verboom van Schiphol ligt, worden er grote golfvelden aangelegd vlakbij de luchthaven. Ook moet er een conferentiecentrum komen, een 'lifestyle-hotel' en een mediacentrum. Deze diensten zijn nodig om de concurrentie aan te kunnen met andere Europese luchthavens. Schiphol wil reizigers aantrekken die tussenstops kunnen maken op Schiphol.

"We proberen de passagiers hier zo veel mogelijk te laten genieten", aldus Verboom. Een zakelijke passagier gaat liever drie uur golfen wanneer hij wacht op zijn volgende vlucht, dan dat hij op een bankje naar het vertrektijdenbordje zit te staren. Een golfbaan geeft een dergelijke passagier een extra reden om voor Schiphol te kiezen als overstapluchthaven. De financieel director hoopt zelfs dat er grote internationale toernooien op de golfbanen gehouden kunnen worden.

Er komt ook een nieuw conferentiecentrum vlakbij de terminal van Schiphol. Hier kunnen vergaderingen worden gehouden. Ook dit zou een reden moeten zijn voor zakelijke gebruikers om van Schiphol gebruik te moeten maken. Bestuursvoorzitter Jan Bennink van Numico was het zat om elke keer naar Amsterdam te reizen voor een vergadering, en pleitte daarom voor een vergaderzaal op de luchthaven zelf.

Het 'lifestyle-hotel' is een vaag begrip, maar er wordt mee bedoeld dat een klant de hotelkamer naar persoonlijke voorkeuren kan inrichten. "Klanten kunnen kiezen uit persoonlijke muziek, kleuren en televisieprogramma's", aldus Verboom.