25 jaar cel in Frans-Nederlands proces

Icoon MisdaadDe 60-jarige Fransman Michaël L. is voor het hof van Assisen in Moulins veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Eerder was hij al veroordeeld tot 30 jaar cel, maar in hoger beroep is daar nu dus vijf jaar van afgehaald. De man moet ten minste tweederde deel van de straf daadwerkelijk uitzitten.

L. is veroordeeld voor een groot aantal geweldsdelicten. Zo schoot hij in 1997 op camping Duinrell bij Wassenaar tijdens een drugstransactie de 25-jarige Amsterdamse loodgieter Ronny S. dood. Daarbij maakte hij zo'n 200 duizend euro buit. Een schoonmaakploeg vond het lijk van S. later, toen L. al lang en breed weggevlucht was.

Een jaar eerder beroofde hij tijdens een vergelijkbare 'ripdeal' de Limburger Johannes D., waarbij hij ruim 90 duizend euro buit maakte. D. bracht het er wèl levend vanaf, maar belandde zwaar gewond in het ziekenhuis. Na de moord in Wassenaar vond de recherche een verband tussen de twee zaken en kwam zo op het spoor van L..

Het proces in Frankrijk is een eerste voorbeeld van samenwerking tussen verschillende nationale justitiële apparaten binnen de EU. Aangezien een groot deel van de misdaden van de Fransman in Nederland gepleegd zijn, heeft de Nederlandse recherche het grootste gedeelte van het vooronderzoek op zich genomen. De veroordeelde leefde al zeker 25 jaar van ripdeals en had al vele malen in Nederland en Frankrijk vastgezeten voor drugszaken.