Mobiel bellen prikkelt hersenen

Volgens een artikel in de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Neurology, heeft de mobiele telefoon een prikkelende uitwerking op de cerebrale cortex (hersenschors). Italiaanse onderzoekers ontdekten het effect van gsm-straling op de hersenschors.

Voor het onderzoek moesten 15 jonge mannen drie kwartier bellen met een mobiele telefoon. Hierbij werd gebruikgemaakt van de 900MHz-frequentieband. Bij 12 van de 15 deelnemers bleken cellen gestimuleerd te zijn in het gebied van de cerebrale cortex, het deel van de hersenen waar informatie uit de rest van het lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt. Deze verwerkte informatie in de cerebrale cortex wordt weer omgezet in gedachten en concrete aansturingen van het lichaam.

Na circa een uur was er van de geprikkeldheid niets meer te merken en viel de status van de cortex weer geheel terug naar normaal. De onderzoekers doen geen uitspraken over eventuele schadelijkheid van de hersenschorsprikkeling. Ze zeggen alleen dat mensen die lijden aan een ziekte die verband houdt met hersencelstimulatie, zoals epilepsie, mogelijk nadelige gevolgen kunnen ondervinden.