Halsema: Verdonk is vijfmaal O

Volgens GroenLinks-fractieleider Femke Halsema is minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken in de affaire omtrent Ayaan Hirsi Ali ''onvolledig, onzorgvuldig, ontijdig, onjuist en onbehoorlijk'' geweest. Halsema zei dit vanavond tijdens het spoeddebat over deze kwestie. Volgens de GroenLinks-politica moeten Verdonks gedrag en fouten grondig weerlegd worden, anders kunnen politieke gevolgen niet uitblijven.

Halsema wil van premier Balkenende weten hoe hij de schuldverklaring beoordeelt, die het afgetreden VVD-Tweede Kamerlid heeft moeten ondertekenen. Volgens Halsema is die alleen opgesteld om Verdonk af te kunnen dekken. Ook de ChristenUnie is zeer kritisch over de schuldverklaring die Hirsi Ali heeft getekend.

Het debat in de Tweede Kamer duurt nog wel even voort. Het is live te volgen via Nederland 3. Vooral de linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP zijn zeer kritisch over de manier waarop Verdonk in deze kwestie heeft gehandeld. Mogelijk zullen ze een motie van wantrouwen tegen de minister indienen. Het is echter niet waarschijnlijk dat die genoeg steun zal krijgen.