Nachttreinen naar Brabant vrijwel zeker

Icoon VervoerHoogstwaarschijnlijk zal de provincie Noord-Brabant binnenkort op het nachtnet van de NS aangesloten worden. De NS en de steden wilden dit al veel langer, maar beiden wilden ze het benodigde geld (afhankelijk van het traject en de frequentie tussen de 1 en 6 miljoen euro) er niet voor op tafel leggen. Afgelopen vrijdag diende de PvdA in Noord-Brabant echter een motie in om gedeputeerde staten 4 miljoen euro hiervoor te laten vrijmaken. De rest van het geld, zo'n 250 duizend per jaar, moet door de steden worden vrijgemaakt. Eindhoven en Tilburg zijn hier al mee akkoord en Breda, Den Bosch en Helmond volgen vrijwel zeker binnenkort ook.

Aansluiting op het nachtnet zou goed zijn voor de horeca in de Brabantse steden, voor Eindhoven Airport en voor de Brabanders zelf als ze bijvoorbeeld op Schiphol een vroege vlucht moeten hebben. Op dit moment ligt het Brabantse treinverkeer tussen even na twaalven en half zes stil. Na de aansluiting op het nachtnet gaat dat dus flink veranderen. Uiteindelijk moeten er twee trajecten komen: Eindhoven-Den Bosch-Utrecht-Amsterdam-Schiphol en Helmond-Eindhoven-Tilburg-Breda-Dordrecht-Rotterdam.

Het eerste traject zou volgend jaar al ingevoerd moeten worden. Voorlopig zullen de treinen wel alleen van donderdag tot en met zondag rijden. Door werkzaamheden aan de HSL bij Breda is zal het tweede traject een stuk later pas volgen.