Erdogan wil meer religieuze tolerantie

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil dat er meer religieuze en culturele tolerantie komt. Dat is volgens hem nodig om de steeds groter wordende kloof tussen het Westen en de islamitische wereld te overbruggen. Erdogan sprak vandaag in Straatsburg tijdens een zitting van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa.

Erdogan wees op de groeiende moslimpopulatie in West-Europa en stelde dat West-Europese landen de neiging hebben moslimgemeenschappen en hun cultuur te marginaliseren. Volgens hem ligt hier de voedingsbodem voor problemen zoals die de kop opstaken in Londen en Parijs

Vrijheid van meningsuiting
Volgens de Turkse premier is het ook noodzakelijk om beperkingen te stellen aan de vrijheid van meningsuiting. Dat zei hij overigens al eerder, naar aanleiding van de rellen die ontstonden over de Deense spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. Ook vandaag verwees Erdogan naar die rellen. Erdogan betoogde dat vrijheid nooit onbeperkt kan zijn en in de geschiedenis ook nóóit is geweest.

Europa is overigens wat betreft de vrijheid van meningsuiting, weer erg kritisch over Turkije. De Raad van Europa, die zich voornamelijk inzet voor de mensenrechten, is zeer sceptisch over het Turkse beleid met betrekking tot de Koerdische minderheid.