Praktijkles bedreigt kwaliteit onderwijs

Icoon Onderwijs De kwaliteit van het beroeps- en hoger onderwijs wordt bedreigd doordat er meer tijd besteed wordt aan praktijkleren buiten de school om. Daarbij bepaalt de beroepspraktijk wat scholieren leren. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.

Steeds meer scholieren beginnen een studie met een tekort aan basiskennis en -vaardigheden met rekenen en taal. Het mbo en hbo geeft weinig aandacht aan het onderwijzen van die onderdelen. Het SCP is bang dat de kwaliteit van het onderwijs daardoor daalt. Het SCP heeft liever dat het onderwijs intensiever wordt, in plaats van dat er steeds meer stages komen.

Het SCP denkt dat het moeilijker is om een stageplaats te vinden, doordat het aantal voltijdleerlingen groeit. Vmbo-leerlingen en leerlingen uit de laagste niveaus van het mbo kunnen het moeilijkste een stageplaats vinden. Ook vinden allochtone leerlingen minder snel een stageplaats. Het is onbekend hoeveel tijd leerlingen bezig zijn met stages. De tijd die daarvoor uitgetrokken is verschilt sterk per school.