18 jaar cel voor moord Goudse studente

Icoon JustitieDe 32-jarige Gouwenaar P. van S. verdwijnt voor achttien jaar in het gevang. De rechtbank in Den Haag acht hem schuldig aan de verkrachting van en de moord op de Goudse studente Mariëlla de Geus.

De destijds twintigjarige De Geus werd in november 2001 in haar woonplaats verkracht. Daarna werd ze met een baksteen doodgeslagen. Aanvankelijk werd de moord bekend door een andere stadsgenoot, Nouredinne B., maar de verklaring van de zwakbegaafde verdachte bleek dusdanig te rammelen dat hij uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs is vrijgesproken.

Van S. kwam kort na de moord al in beeld bij de politie, bij een dna-onderzoek onder mannen die dezelfde jongerensociëteit bezochten als De Geus, maar hij weigerde destijds dna-materiaal af te staan. Het duurde uiteindelijk tot juli 2005 toen justitie dankzij een tip alsnog tot aanhouding van de Gouwenaar kon overgaan en erfelijk materiaal bij hem kon afnemen. De resultaten van het dna-onderzoek pakten belastend uit voor Van S.

De Gouwenaar gaf toe seks te hebben gehad met de vrouw, maar zij zou daarmee hebben ingestemd. De rechtbank hecht echter geen waarde aan die lezing omdat het slachtoffer niet in was voor vluchtige seksuele contacten". Van S. en De Geus waren ook geen bekenden van elkaar. "De onbeschermde seksuele gemeenschap vond bovendien plaats in de koude buitenlucht op een hondenuitlaatplek vlakbij de woning van het slachtoffer. Ook de sporen van geweld die op het slachtoffer zijn aangetroffen en overige forensische bevindingen duiden op een verkrachting", aldus de persrechter.

Ook veegt de rechter de vloer aan met de verklaring van Van S. dat hij buiten westen zou zijn geschopt door de werkelijke moordenaar van De Geus, waarna deze zou hebben toegeslagen. Volgens de politie waren er geen sporen van een eventuele worsteling of van de aanwezigheid van iemand anders te vinden op de plek waar de vrouw is gevonden.

In het vonnis uit de rechter wel kritiek op de ondervraging van Van S. door de politie, aangezien zij hem met valse informatie hebben geconfronteerd. Een strafvermindering was echter niet aan de orde, zo bepaalde het Hof.

Mariëlla de Geus
Mariëlla de Geus

Met dank aan calvobbes voor de submit.