Wouter Bos: afgang voor Verdonk

Icoon PolitiekWouter Bos noemt het handel en wandel van minister Verdonk in de kwestie omtrent het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali "een complete afgang". Voor het oog van ruim vijf miljoen kijkers had Rita Verdonk zich verweerd tegen de kritiek van zo'n beetje de hele Kamer (inclusief haar eigen partij) over haar beslissing om Hirsi Ali het Nederlanderschap te ontnemen. Doordat Ayaan Hirsi Ali, die in werkelijkheid Ayaan Hirsi Magan heet, tijdens haar naturalisatie had gelogen over haar naam en geboortedatum, werd ze geacht nooit Nederlander te zijn geweest. Dit kwam Nederland op veel kritiek te staan door de buitenlandse pers. Nu is de VVD-minister om, en is Hirsi Ali, ondanks haar leugens, toch een Nederlander.

De PvdA-leider: "Verdonk heeft hiermee een brevet van onvermogen aan zichzelf afgegeven". Op de vraag of de PvdA een mogelijke motie van wantrouwen zou steunen, wilde hij nog geen antwoord geven. "We wachten de informatie af, maar ik voorspel zwaar weer". Woensdagavond komt de kamer bijeen voor een spoeddebat.

Daarbij zullen ongetwijfeld ook de mensen aan de orde komen die netzoals Hirsi Ali hadden gelogen tijdens hun naturalisatie, maar wel hun paspoort moesten inleveren. Het AD meldt dat dit bij 52 mensen het geval was.