Verdachten groepsverkrachting op vrije voeten

Icoon JustitieZes mannen die terechtstonden voor de verkrachting van een 15-jarig meisje, zijn door de rechter in vrijheid gesteld. De Bossche rechtbank denkt dat er wel sprake was van onvrijwillige seks, maar omdat het meisje niet duidelijk aangaf dat ze niet wilde, kan er in juridische zin geen sprake zijn van verkrachting. Het zestal is nu in vrijheid gesteld omdat de rechtbank het onwaarschijnlijk acht dat de eventueel op te leggen straf hoger zal zijn dan de drie maanden die de jongeren reeds in voorarrest hebben uitgezeten.

Het slachtoffer, een 15-jarig meisje uit Nijmegen, had een afspraakje met één van de zes, een 17-jarige Zwollenaar, die ze een week daarvoor had ontmoet. De jongen haalde samen met zijn vriend het meisje van het station af, maar gaf haar vervolgens geen rondleiding door de plaats Eindhoven, zoals hij haar had beloofd, maar nam haar mee naar een flat in Geldrop. Onderweg vroegen de jongens of het 15-jarige meisje seks wilde hebben met zes jongens. Dat vond ze te veel. 'Met vier jongens dan?' 'Nee'. De jongens bleven erop terugkomen, tot haar grote schrik. Ze maakte zich zorgen, maar durfde niet alleen naar huis te gaan. Op een gegeven moment stemde het meisje in met het plan, in de hoop dat het alleen stoere praatjes waren.

In de flat aangekomen gingen het meisje en de 17-jarige Zwollenaar een slaapkamer in en hadden vrijwillige seks met elkaar. Vervolgens kwam een vriend van de jongen binnen, en zonder iets te zeggen nam hij haar. Het meisje werkte niet actief mee tijdens de seks, maar verzette zich evenmin. Hierna nam een andere vriend het meisje, en daarna werd ze door drie mannen tegelijk genomen, terwijl een ander het gebeuren liep te filmen op zijn mobiele telefoon. Toen het meisje begon te huilen, vroeg de 17-jarige Zwollenaar zijn vrienden om te stoppen. Hij stuurde haar naar de douche, waar hij haar nogmaals nam.

De zes jongens wonen in Geldrop, Zwolle en Wapenveld en zijn allen vrienden en familie van elkaar. Hun roots hebben ze, netzoals het meisje, in de Nederlandse Antillen liggen.

Tijdens de rechtszaak zei het meisje dat ze niet durfde te protesteren, omdat ze bang was dat de jongens haar niet meer zouden laten gaan en omdat zij de weg in Eindhoven niet wist. Hierdoor oordeelde de rechter dat er onvoldoende bewijs is dat de verkrachters opzettelijk tegen de zin van het meisje in opereerden. Wel vond de rechter dat twee van de zes betrokken mannen schuldig zijn aan ontucht met een minderjarige. De rechter doet op 10 juli de definitieve uitspraak.

Zowel de advocaat van het meisje, als de advocaat van de verdachten zijn niet tevreden met het voorlopige oordeel van de rechter. "De rechters negeren dat ze huilde en niet meewerkte aan de seks", aldus de advocaat van het meisje, die eraan toevoegt dat het meisje getraumatiseerd is geraakt. De advocaat van de verdachten denkt dat het nog wel eens spannend kan worden als de twee jongens een straf krijgen voor ontucht met een minderjarige, omdat het leeftijdsverschil tussen het meisje en de jongens vrij gering is. "Er zijn al uitspraken geweest die meerderjarige verdachten om die reden vrijspreken."