Bush, Cheney kwaad op Amerikaanse media

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse president Bush heeft maandag scherp uitgehaald naar de media en The New York Times in het bijzonder. Vorige week publiceerde The New York Times details over een geheim Amerikaans programma dat internationale financiŽle gegevens onder de loep neemt om zodoende terroristen te kunnen opsporen dan wel volgen. Ook andere grote Amerikaanse kranten besteedden hier aandacht aan. Volgens Bush is het programma volkomen legaal en een belangrijk middel in de strijd tegen terroristische aanslagen.

Het Amerikaanse ministerie van financiŽn onderzoekt sinds de 9/11 aanslagen gegevens van een Brussels financieel consortium. Doel is het vinden van bewijs voor mogelijke activiteit van terroristische groeperingen.

"Het congres is op de hoogte gesteld. Wat wij deden was wettelijk volledig toegestaan. De openbaarmaking van dit programma is schandalig. Hetgeen wij deden was het juiste. Als je wilt uitvogelen waar terroristen mee bezig zijn, dan probeer je hun geld te volgen. Dat is precies waar we mee bezig zijn", aldus Bush.

Vice-president Cheney was nog minder te spreken over The New York Times. "Ze hebben nu tot twee maal toe, op onafhankelijke momenten, programma's openbaar gemaakt. Beide keren zijn ze verzocht deze verhalen niet te publiceren. Vervolgens hebben ze het gewoon wel gedaan." Hij had tevens geen goed woord over voor het feit dat The New York Times een Pulitzer-prijs had gewonnen voor de vorige onthulling van een geheim programma. Toen was Amerika in rep en roer over het grootschalig afluisteren van telefoongesprekken.

In een open brief aan de lezers van zijn krant, liet redacteur van The New York Times Bill Keller weten achter het besluit te staan het verhaal te publiceren. Hij zei dat de krant "geduldig en aandachtig" naar de argumenten van de regering had geluisterd om niets over het programma te melden. "Het is niet aan ons om te oordelen of dit programma legaal of effectief is. Het verhaal bevat sterke argumenten van verdedigers van dit programma die erop wijzen dat dit wel het geval is", aldus Keller.


George Bush


Met dank aan Pesto voor het herschrijven en de submit.