Noord-Korea is grotere kernmacht geworden

Icoon BuitenlandsUit een studie van de voormalige VN-wapeninspecteur David Albright blijkt dat de nucleaire macht van Noord-Korea waarschijnlijk is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Toen George Bush in 2001 aan de macht kwam kon Noord-Korea 'slechts' één of twee kernkoppen maken. Nu zijn dat mogelijk dertien kernwapens.

De regering-Bush houdt nog steeds vol dat Noord-Korea niet genoeg nucleaire brandstof heeft om meer dan twee kernkoppen te kunnen produceren. Albright ontkent dat echter en meent dat ze genoeg plutonium hebben voor dertien kernwapens. De VS proberen Noord-Korea ertoe te bewegen zijn kernprogramma helemaal op te geven. Volgens Albright is Noord-Korea echter zijn capaciteit alleen maar aan het uitbreiden.

Het rapport van Albright is gebaseerd op nieuwe satellietbeelden van de kernreactor in Yongbyon, een aantal mediaberichten en recente uitlatingen van Noord-Koreaanse functionarissen. Albright betwijfelt echter of Noord-Korea wel de technologische faciliteiten heeft om een kernbom te bouwen. Het stalinistische land zelf meent wel dat het in staat is om dat te doen.

Met dank aan woessie voor de submit.