Veerman stopt na deze kabinetsperiode

Icoon PolitiekMinister Veerman van Landbouw wil de volgende kabinetsperiode geen minister meer zijn. Dit meldde hij in een interview met het dagblad Trouw. Veerman maakte dit besluit onlangs ook bekend aan Jan Peter Balkenende en zijn partij, het CDA.

"Ik heb in mijn hart overlegd wat te doen en het besluit genomen na deze periode te stoppen." De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt zijn besluit nu al bekend, een jaar voor de verkiezingen, om mensen niet op het laatste moment teleur te stellen.

"Er zijn mensen die tegen me hebben gezegd dat ik dat ik door moet gaan, op deze of een andere post." Veerman zegt ook dat hij aan zijn plicht heeft voldaan. Hij wilde namelijk een aantal jaren aan "de publieke zaak" geven.

Ook is hij van mening dat de klus waar het huidige kabinet in 2002 aan is begonnen nog lang niet af is. Hij doelt hiermee vooral op de bekosting van de vergrijzing, het flexibeler maken van de arbeidsmarkt en het terugdringen van de staatsschuld.

"Wij stonden vier jaar geleden voor de opgave een aantal grote problemen aan te pakken, die de kabinetten-Kok hadden achtergelaten." Hij bedoelt hiermee onder meer de WAO en het ziektekostenstelsel. "Achteraf zeg ik dat we hier en daar sneller gingen dan de samenleving aankon."

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.