Media: Oranje - Portugal was veldslag

Over de gisteren gespeelde voetbalwedstrijd tussen Nederland en Portugal op het WK-voetbal hebben de buitenlandse kranten geen goed woord over. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad schrijft over een absolute wanvertoning: ''Voor de ogen van miljoenen tv-kijkers ontspon zich een wansmakelijk schouwspel, waarover tot in lengte van dagen zal worden nagepraat.'' De Duitse Bild noemt het de meest onsmakelijke wedstrijd uit de WK-historie: ''Op het einde was er alleen nog maar pure haat te bespeuren op het veld. Het was een afschuwelijk slagveld met ontelbaar veel grove overtredingen.''

Het Franse L'Equipe had zich, evenals veel andere kranten, verheugd op een mooi duel tussen twee topploegen: ''Maar het draaide uit op een regelrechte veldslag.'' In Groot-Brittannië schrijft The Times dat het doelpunt van Maniche het enige hoogtepunt was in een meedogenloos duel. De grootste sportkrant uit Italië, La Gazetta dello Sport, vindt dat de wedstrijd in de tweede helft meer leek op rodeo dan op voetbal.

Record
De Russische scheidsrechter Ivanov scoorde gisteren een record met het getrokken kaartenaantal. Nog nóóit vielen zoveel gele en rode kaarten in een WK-duel. In totaal greep Ivanov twintig keer in de borstzak naar een kaart. Vier spelers kregen een rode kaart na twee keer geel. Acht andere spelers kregen één gele kaart.

Het vorige record dateert van vier jaar geleden. De Spaanse scheidsrechter Antonio Lopez Nieto gaf toen tijdens de groepswedstrijd Duitsland - Kameroen zestien keer geel en twee maal rood.

FIFA-baas Sepp Blatter spreekt overigens schande van de kaartentrekkende scheidsrechter Ivanov.