WK 2006: Portugal schakelt Oranje uit

Icoon WK 2006Het Nederlands elftal is uitgeschakeld op het WK Voetbal. In de achtste finales bleek Portugal te sterk: 0-1. Maniche tekende na 23 minuten voor de enige treffer. Het duel stond in het teken van veel kaarten. Bij Portugal moesten Costinha en Deco vervroegd douchen, Nederland verloor Boulahrouz en Van Bronckhorst met tweemaal geel.

In het begin van de wedstrijd tastten beide ploegen af. Nederland had licht de overhand, hetgeen zich het best uitte in een afstandsschot van Mark van Bommel. Enige smet op deze redelijke start vormden de gele kaarten voor Boulahrouz en Van Bommel. Beide keren was Cristiano Ronaldo het slachtoffer. De technicus moest zich na een poosje laten vervangen door Sim„o. Oranje koesterde het balbezit, maar had moeite de spitsen te bereiken. Robben en Kuijt moesten te vaak in respectievelijk Miguel en Carvalho hun meerdere erkennen.

Halverwege het eerste bedrijf kwam Portugal plotseling op 1-0. De vice-kampioen van Europa voerde een razendsnelle aanval uit, waarbij uiteindelijk Pauleta werd bereikt in het strafschopgebied. De spits schermde de bal af en speelde Maniche aan, die Ooijer ontweek en binnenschoot. Voor Portugal het sein om nog nadrukkelijker Nederland het spel te laten maken. Oranje kon maar moeilijk iets creŽren, doordat de accuratesse meermaals ontbrak en de ruimtes tussen de linies te groot waren.

Naarmate het rustsignaal naderde, werd Nederland gevaarlijker. Na veel kap- en draaibewegingen mikte Van Persie met zijn 'buitenkantje' net naast. Met enkele corners werd de Portugese defensie op de proef gesteld. Toch kregen de Zuid-Europeanen via Pauleta een grote mogelijkheid om op 2-0 te komen. Van der Sar redde echter flitsend. Vlak voor de pauze nog meer meeval voor Oranje: Costinha zag zijn tweede gele kaart na een domme handsbal.

Oranje kwam vlammend uit de kleedkamer, gesterkt door de man-meer-situatie. Phillip Cocu trof vanaf vijf meter de onderkant van de lat en een poging van Van Bommel leverde problemen op voor Ricardo. Portugal opereerde zeer defensief; voor Van Basten aanleiding om Van der Vaart te brengen voor Mathijsen. In de 64e minuut verdween het numerieke voordeel voor Oranje. Luis Figo, die even daarvoor een kopstoot uitdeelde aan Van Bommel, liep tegen de hand van Boulahrouz aan. Ivanov aarzelde niet en schotelde Boulahrouz zijn tweede gele prent voor. Van Basten slachtofferde vervolgens Van Bommel en bracht Heitinga.

De nieuwe situatie veranderde niets aan het wedstrijdbeeld. Portugal bewoonde de loopgraven, Nederland zette de jacht op de gelijkmaker voort. Een kwartier voor tijd brak er een zeer hectische fase aan. Binnen zes minuten vielen liefst zes gele kaarten. Deco kreeg er twee en zo werd het tien tegen negen. Gevoetbald werd er nauwelijks meer, opstootjes tierden welig. In het laatste kwartier (inclusief toegevoegde speeltijd) was het eenrichtingsverkeer richting het Portugese doel, maar gescoord werd er niet. Dirk Kuijt faalde oog in oog met Ricardo.

Met de entree van Vennegoor of Hesselink maakte de lange bal zijn opwachting in het repertoire van Oranje. Toch bleef Nederland geduldig spelen. Steeds lag echter een Portugees in de weg. De toegevoegde speeltijd van zes minuten veranderde niets aan het resultaat. In de blessuretijd werd ook Van Bronckhorst het veld uitgestuurd. Vier rode kaarten in ťťn wedstrijd is een unicum in de WK-historie.