Geit in rang gedegradeerd

Icoon OpmerkelijkDe mascotte van een Brits regiment wordt in rang teruggezet wegens een pijnlijk incident. De geit misdroeg zich tijdens een parade die bijgewoond werd door diverse hoge buitenlandse gasten. De parade werd gehouden ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de Britse koningin Elisabeth II.

De mascotte, een 6-jaar oude geit genaamd Billy, werd in rang teruggezet (van korporaal naar soldaat) nadat hij zich, in de ogen van zijn meerdere, misdragen had. De parade werd gehouden op 16 juni op het eiland Cyprus.

Korporaal Dai Davies, de begeleider van de geit, kon het overenthousiaste beest tijdens de ceremonie niet meer in bedwang houden. De geit schoot vervolgens snel heen en weer door de menigte en bracht daarbij een aantal militairen ten val. Kapitein William Rose, die bij de parade aanwezig was, zei dat de geit eveneens probeerde de drummers in de band met een kopstoot in de schaamstreek uit te schakelen.

De geit zou het regiment vooraf moeten gaan maar wilde niet netjes rechtdoor blijven lopen. Hij werd na de parade beoordeeld en na beraad werd besloten de geit in rang terug te zetten. Dit betekent overigens ook dat soldaten die lager in rang waren dan de geit het dier nu niet meer hoeven te salueren.

Het regiment, 'The Royal Welsh' genaamd, gebruikt al een geit als mascotte sinds hun voorgangers er ťťn adopteerden tijdens de Krim Oorlog (1853-1856). Het beest kreeg de ceremoniele rang van Lance Korporaal. Billy is overigens een directe nazaat van de allereerste mascotte van het regiment.

Er zijn in totaal elf huisdieren in het Britse leger die een ceremoniŽle taak hebben, waaronder een fret, een antilope en een ram, maar de mascottes worden nooit naar oorlogszones meegenomen. Vorige maand werd bekend dat het houden van deze dieren de Britse belastingbetaler zo'n 44.000 Euro per jaar kost.

Ook Billy houdt er een wat exclusieve levensstijl op na. "De geit graast niet op Cyprus. Zijn gras wordt ingevlogen vanuit Wales en hij krijgt ook dagelijks twee sigaretten, die hij overigens opeet", aldus een woordvoerder van het leger.


Geit Billy met zijn begeleider


Met dank aan Nood-kloon voor de submit.