Vijf ton vergoeding voor fout UWV

Icoon JustitieAdministrateur Piet Tromp heeft van de rechter een half miljoen euro schadevergoeding toegewezen gekregen. De rechtbank oordeelde dat de psychische problemen van de man te wijten zijn aan uitkeringsinstantie UWV. Die instantie moet nu dus met een flink geldbedrag over de brug komen.

Tromp kreeg begin jaren '90 een burn-out en een hartaanval. Hij besloot het vervolgens wat rustiger aan te doen, maar het UWV dacht daar schijnbaar heel anders over. Nadat Tromp enige tijd gas terug had genomen, besloot het UWV, destijds nog het GAK, dat de man er weer helemaal klaar voor was en gewoon aan het werk kon. Tromp stortte vervolgens psychisch volledig in en raakte volledig arbeidsongeschikt.

Deskundigen hebben tijdens de rechtzaak geoordeeld dat de klachten van Tromp te wijten zijn aan het UWV. Experts spreken van een belangrijke zaak. Het gebeurt namelijk maar weinig dat iemand kan aantonen dat verslechtering van de gezondheid direct het gevolg is van het handelen van het UWV. De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter voor sociale zekerheidszaken, gaf Tromp in dit geval echter gelijk.

Persrechter De Vries van de Centrale Raad noemt het 'een belangrijke zaak'. "In vergelijkbare situaties wordt het ook mogelijk een schadevergoeding te krijgen", aldus De Vries. De raad was voorheen altijd erg terughoudend met het erkennen van een 'causaal verband'.

FNV Bondgenoten spreekt van een 'interessante zaak', gelet op de herkeuringsacties waarmee het UWV momenteel bezig is. "Mensen worden vaak te snel aan het werk gezet", aldus de werknemersvereniging. Het UWV noemt de zaak een 'uitzonderingsgeval'.


Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.