Pedofiele student eist toelating

Icoon BinnenlandsNorbert de Jonge, de pedofiele student die van de studie orthopedagogiek aan de universiteit van Nijmegen werd verwijderd, gaat in beroep tegen zijn schorsing. De student is niet meer welkom omdat het contact met kinderen onderdeel is van de studie. De aanwezigheid van een uitgesproken pedofiel maakt een inbreuk op het vertrouwensklimaat, aldus het college van bestuur.

De Jonge is het hier niet mee eens en wil zijn studie weer oppakken waar hij gebleven was. Zijn advocaat meent dat dit zal lukken, omdat de student het recht aan zijn zijde heeft. "Zijn schorsing [is] een flagrante schending van zo'n beetje elk grondrecht dat het Nederlandse recht kent. Bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van onderwijs", aldus de jurist.

De advocaat is ook niet te spreken over het moment waarop het college van bestuur de student heeft verwijderd. Hij zegt dat het college "al sinds december vorig jaar wist dat De Jonge pedofiel is". Toen was De Jonge te gast bij het televisieprogramma Barend en Van Dorp. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dit, maar vindt dat de situatie toen anders was. "In december studeerde de student nog wijsgerige pedagogiek en daar komen studenten niet in aanraking met kinderen."