"Slechte controle bij werken met kinderen"

Icoon BinnenlandsMensen met een seksuele voorkeur voor kinderen kunnen bij veel kinderdagverblijven, kinderboerderijen en pretparken zonder veel moeite aan het werk komen. Medewerkers blijken vaak niet of nauwelijks gescreend te worden en werkgevers vragen vaak niet naar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zelfs veroordeelde kinderverkrachters of mensen die kinderen hebben mishandeld blijken nauwelijks hinder te ondervinden van hun verleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad (AD).

Een medewerker van de Efteling zou onlangs zijn 'ontmaskerd' als pedofiel. Ook bij pretpark Drievliet in Den Haag zou momenteel een man werkzaam zijn die in therapie is vanwege het mishandelen van zijn zoontje. Het park zelf zou daarvan niet op de hoogte zijn.

Reclassering Nederland zegt in het artikel dat werknemers altijd van tevoren gescreend zouden moeten worden. "Niet alleen op plekken waar het verplicht is, zoals het onderwijs". Bij zeker één op de drie crèches zou niet iedere werknemer een VOG hebben. Datzelfde geldt volgens het AD voor 120 van de 600 kinderboerderijen in Nederland.

Een VOG wordt alleen afgegeven als justitie geen bezwaren ziet dat de aanvragen met kinderen gaat werken. Een dergelijke verklaring is momenteel verplicht in het onderwijs, de hulpverlening, de kinderopvang en de taxibranche. Andere organisaties, zoals kinderdagverblijven, mogen zelf bepalen of ze om een VOG vragen.


Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.