WK 2006: Uitslagen Groep G & H

Icoon WK 2006Vandaag zijn op het WK Voetbal in Duitsland de laatste wedstrijden in Groep G en Groep H gespeeld. Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Oekraïne hebben zich als laatste vier landen geplaatst voor de achtste finales van het WK Voetbal in Duitsland.

In Groep G stonden de wedstrijden Togo-Frankrijk en Zwitserland - Zuid-Korea op het programma. Frankrijk won van Togo met 2-0 en Zwitserland versloeg Zuid-Korea met eveneens 2-0.

Frankrijk moest winnen van Togo, en was dan nog steeds afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd van Zwitserland tegen Zuid-Korea, terwijl het voor Togo al zeker was dat dit haar laatste wedstrijd op het WK 2006 in Duitsland was. Frankrijk kreeg diverse kansen in de eerste helft via Trezeguet en Henry, maar zag ze allemaal verloren gaan, hetzij door buitenspel, hetzij door grote missers. In de tweede helft begon Frankrijk goed en aanvallend en kreeg kansen. In de 55e minuut scoorde Viera de bevrijdende goal voor Frankrijk na slecht verdedigen van de Togolezen. De Fransen, aangewakkerd door het doelpunt, zetten vervolgens meer druk en in de 61e minuut wist Henry het derde doelpunt voor Frankrijk op dit WK binnen te prikken. Togo toonde hierna weinig beleving voor een eventuele comeback en zo won Frankrijk de wedstrijd met aardig wat moeite, vooral door gebrek aan aanvalskracht. Door het verlies van Zuid-Korea tegen Zwitserland plaatste Frankrijk zich voor de achtste finales. Een uitgebreider wedstrijdverslag van deze wedstrijd vind je natuurlijk op de WK-site.

Ook de wedstrijd Zwitserland - Zuid-Korea was voor vanavond gepland. Zij bezetten de eerste twee plaatsen van de groepsstand, maar voor hen stond er nog wel wat op het spel. Als zij verloren of gelijk speelden, bestond er de kans dat zij buiten de boot zouden vallen wat betreft de kaarten voor de achtste finales. De wedstrijd begon goed met kansen voor vooral de Zwitsers en in de 23e minuut scoorde Senderos knap de 1-0 met een kopbal uit een corner. Hierna nam Zwitserland wat gas terug en werd de wedstrijd wat eerlijker verdeeld. Met twee kansen aan beide zijden gingen zij rusten. Na de rust probeerde de Zuid-Koreanen, onder leiding van Dick Advocaat, wat meer druk te zetten, maar de Zwitserse spits Frei schoot halverwege de tweede helft tegen de paal. In de 76e minuut zorgde Frei uiteindelijk voor de tweede treffer van Zwitserland via een buitenspeldoelpunt. Na dit doelpunt groeven de Zwitsers zich in en lieten de Zuid-Koreanen het spel maken, maar het mocht niet baten. Op de WK-site is meer te vinden over deze wedstrijd.

In Groep H werden de wedstrijden al eerder vandaag gespeeld. Spanje won ook haar derde groepsduel van Saoedi-Arabië, hetzij minimaal: 1-0. Ook Oekraïne won in een matig duel tegen tien Tunesiërs met 1-0.

Voor Spanje stond er weinig op het spel. Zij waren al geplaatst voor de achtste finales en waren vrijwel zeker groepshoofd van Groep H. Slechts een grote nederlaag tegen Saoedi-Arabië en een grote zege van Oekraïne op Tunesië zou dat kunnen verhinderen. Daarom koos de Spaanse trainer Aragonés voor zijn B-elftal, met Albelda, Marchena, Fabregas, Raúl en Cañizares in plaats van Torres, Villa, Xavi, Xabi en Reina. In een mat duel zorgde Juanito in de 36e minuut voor de 0-1 met een goede kopbal op aangeven van Reyes uit een vrije trap. Spanje zakte daarna verder terug, maar Saoedi-Arabië wist verder niets te doen tegen de Spanjaarden. Zo eindigde de laatste interland van Sami Al-Jaber, die stopt als international na 163 interlands, in een verliespartij voor de voetballers uit Saoedi-Arabië. Op de WK-site vind je over deze wedstrijd een uitgebreider wedstrijdverslag.

Het Olympisch Stadion in Berlijn was het decor voor de wedstrijd tussen Oekraïne en Tunesië. Oekraïne had slechts een gelijkspel nodig voor de volgende ronde. In de eerste helft kreeg Oekraïne nog wel wat kansen via Shevchenko en Tymoschuk, maar spannend werd de partij niet. Wel was er in de blessuretijd van de eerste helft een tweede gele kaart voor de Tunesiër Jaziri, die daardoor alvast rust kon gaan nemen. De tweede helft ging weer verder hoe het was geëindigd met matig spel troef. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Shevchenko die een strafschop versierde en die hij vervolgens ook zelf verzilverde. Tunesië leek de strijdbijl al begraven te hebben en de partij werd zo uitgespeeld. Ook van deze wedstrijd vind je een uitgebreider verslag op de WK-site.

In de achtste finales zullen maandagavond Spanje en Frankrijk elkaar ontmoeten en op dinsdagavond zullen in Hannover Zwitserland en Oekraïne tegen elkaar strijden.

Eindstand groep G:
1.Zwitserland * 3-7 (4-0)
2.Frankrijk * 3-5 (3-1)
3.Zuid-Korea 3-4 (3-4)
4.Togo 3-0 (1-6)

* = door naar achtste finales.

Eindstand groep H:
1.Spanje * 3-9 (8-1)
2.Oekraïne * 3-6 (5-4)
3.Tunesië 3-1 (3-6)
4.Saudi-Arabië 3-1 (2-7)

* = door naar achtste finales.

Met dank aan freiss voor het schrijven van dit bericht.