Ratko Mladic zou stervende zijn

Icoon BuitenlandsDe nog steeds voortvluchtige Bosnisch-Servische ex-bevelhebber Ratko Mladic zou stervende zijn. Ook zou de plaats waar hij moet worden begraven inmiddels al gekozen zijn. Mladic is al tien jaar voortvluchtig voor het Joegoslavië-Tribunaal. Hij wordt gezocht voor onder meer de massamoorden rond Srebrenica in 1995.

De Servische krant 'Kurir' maakt vandaag melding van de geruchten. Woordvoerder namens het Joegoslavië-Tribunaal Anton Nikiforov gelooft weinig van de door de krant verspreide geruchten. In Belgrado is nog niks officieels gezegd over een eventuele gezondheidsverslechtering van Mladic; laat staan een eventuele aanstaande dood. De Servische inlichtingendienst denkt wel nieuwe aanwijzingen te hebben over waar Mladic zou kunnen verblijven.

De woordvoerder Nikiforov denkt dat er een verband bestaat tussen de geruchten en een uitspraak van een prominente partijgenoot van de Servische premier Kostunica. Tijdens een gesprek over de toenadering tot de Europese Unie stelde hij plotseling hardop de vraag: "En wat als Mladic doodgaat?"

Voordat Servië een kans maakt op het EU-lidmaatschap moeten zij de oorlogscrimineel opsporen en uitleveren aan het Joegoslavië-Tribunaal. De EU benadrukt dat dit een belangrijke voorwaarde is. De woordvoerder zegt dat de krant Kurir wel vaker bron is geweest van dergelijke geruchten.

Het dagblad zegt dat de beweringen zijn gebaseerd op 'een bron die erg dichtbij Mladic stond in de Bosnische afscheidingsoorlog'. Die oorlog vond plaats tussen 1992 en 1995. Mladic had al voor het einde van die oorlog een hersenbloeding. In 1999 overkwam hem het weer en ongeveer een week geleden was het weer raak. De anonieme bron van Kurir zegt dat hij van de laatste beroerte niet herstelt, omdat er geen medische hulp voorhanden zou zijn. "Hij is stervende", aldus Kurirs bron. De ex-bevelhebber zou worden begraven in een Servisch-orthodox klooster in het noordelijke deel van Servië.

Met dank aan babbelbox voor de submit.