Taakstraf na dodelijk ongeval met ziekenauto

Icoon JustitieDe rechtbank in Arnhem heeft een 31-jarige ambulancechauffeur uit Doesburg schuldig bevonden aan roekeloos rijden. De man heeft tijdens zijn dienst een verkeersongeval met dodelijke afloop veroorzaakt. Naast een werkstraf van 120 uur heeft de man ook een voorwaardelijk rijverbod van een jaar opgelegd gekregen.

In november 2005 reed de man met bijna honderd kilometer per uur door rood licht in Duiven. Hij was op dat moment op weg naar een spoedgeval. Op de kruising kwam de ambulance in botsing met een auto. Daarin zaten een negenjarige jongen en zijn 39-jarige moeder. De inzittenden raakten daarbij allebei gewond. Het kind overleed echter drie dagen later aan zijn verwondingen.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie een werkstraf van tweehonderd uur en een rijontzegging van anderhalf jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De officier van justitie zegt dat de chauffeur bewust te hard reed, hoewel hij wist dat de kruising onoverzichtelijk was. De chauffeur had voorafgaand aan de zaak een blanco strafblad, dat heeft justitie ook in de overweging meegenomen.

In het vonnis heeft de rechtbank gepleit voor het opstellen van een algemene richtlijn voor hulpdiensten op de weg. Dit zou niet moeten zijn gekoppeld aan een 'specifieke opleiding gericht op het verkrijgen van vaardigheid in het rijden met hoge snelheid op de drukke wegen van tegenwoordig' volgens de rechter. Overigens is dat wel wenselijk, gelet op de verhoogde zorgplicht die op dergelijke verkeersdeelnemers rust. Of er een hoger beroep komt is nog niet duidelijk.

Met dank aan NoNdeKutJe voor de submit.