'Europese uitbraak ebola en marburgvirus mogelijk'

Icoon BuitenlandsDe Zuid-Afrikaanse autoriteit op het gebied van bloedziektes, Robert Swanepoel, waarschuwt Europa voor het eten van Afrikaans wild. Het wild kan drager van het dodelijke Ebola- en Marburgvirussen zijn wat kan leiden tot een epidemie in Europa. Swanepoel uitte deze waarschuwing vrijdag in de Britse krant The Independent.

Het blijkt dat de import van wild uit Afrika de laatste jaren sterk toegenomen is in Groot-Brittannië. Stropers hebben het voorzien op 71 diersoorten, waaronder gorilla's en andere bedreigde diersoorten. Er werd door de Britse douane vorig jaar 25.000 keer illegaal vlees wat via vliegvelden werd binnengesmokkeld onderschept.

Er worden volgens Swanenpoel steeds vaker uitbraken van het Ebola- en het Marburgvirus gesignaleerd. Er zijn aanwijzingen gevonden dat die worden veroorzaakt door het eten van Afrikaans wild. Het vlees zou worden verkocht in grote Europese en Amerikaanse steden, vooral in de Afrikaanse gemeenschappen. Voor een kilo gorillavlees betaal je ongeveer 400 euro en een gerookte aap zou ongeveer 80 euro opbrengen.

Het Ebola- en Marburgvirus zijn verwante virussen die in Afrika een aantal dodelijke epidemieën hebben veroorzaakt. Het virus zorgt voor inwendige bloedingen die tot uitval van vitale organen leiden. In de meeste gevallen zal dit uiteindelijk tot de dood leiden.