'Leeftijdsgrens voor tatoeages en piercings'

Icoon PolitiekDe ministers Hans Hoogervorst van Volksgezondheid en Piet Hein Donner van Justitie hebben de Tweede Kamer toegezegd dat tatoeage- en piercingshops zich aan leeftijdsgrenzen zullen moeten gaan houden. Indien een ondernemer in die branche de regels overtreedt dan kan hij zijn vergunning kwijtraken.

De kwestie was gisteren onderwerp van debat voor de Kamer. Hoogervorst wil dat het vergunningenstelsel voor tatoëerders en piercers wordt aangepast. Vergunninghouders moeten worden gecontroleerd op hygiëne, maar daarnaast nu ook op leeftijdsgrenzen van klanten. Daarnaast moet de consument goed worden ingelicht over de mogelijke gezondheidsrisico's van de verscheidene lichaamsversieringen.

Kamerlid voor de VVD Anouchka van Miltenburg heeft een invulling voor de leeftijdsgrenzen bedacht. Zij wil tatoeages en piercings bij kinderen onder zestien jaar strafbaar stellen, behalve als het kind ouder is dan twaalf én vergezeld van een ouder of voogd. Donner reageert echter door te stellen dat het verbod lastig te handhaven is omdat het een moeilijk te bewijzen strafbaar feit betreft. "Het is dan alleen nog maar symboolwetgeving", aldus Donner.

Overigens zijn er voldoende mogelijkheden voor ouders die vinden dat hun kind schade is toegebracht door een ongewenste piercing of tatoeage. Zij kunnen in een civiele rechtzaak een vergoeding eisen. Verder zou er in de Warenwet een bepaling voor de leeftijdsgrenzen kunnen komen, naar voorbeeld van de alcoholwetgeving. Controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit zouden hier dan misschien op toe kunnen gaan zien. Miltenburg heeft als reactie hierop haar voorstel voor het strafbaar stellen ingetrokken.