NOS moet 80 miljoen terugbetalen aan staat

Icoon Media De NOS moet ruim 80 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse staat, omdat ze te veel subsidies en staatssteun heeft ontvangen. Dat heeft Europees Commissaris Neelie Kroes van Mededingingsbeleid bekendgemaakt na een onderzoek van de Europese Commissie.

De staat heeft de NOS tussen 1994 en 2005 veel meer betaald dan het geld dat de zender nodig had voor het vervullen van publieke taken. De NOS heeft dit geld in een reservepotje gestopt. Europese regelgeving stelt dat overheidsfinanciering niet meer mag bedragen dan de kosten die worden gemaakt voor het vervullen van publieke taken. De Commissie denkt dat de NOS het bedrag makkelijk kan terugbetalen, omdat het in een reservepotje zit. Als de NOS het geld niet terugbetaalt, dreigt een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie.

De zaak kwam aan het rollen door klachten van de commerciële omroepen RTL Nederland en SBS Broadcasting. Te veel overheidsgeld leidt volgens Kroes tot concurrentievervalsing. "Het geeft publieke omroepen de mogelijkheid om onder gunstiger omstandigheden op commerciële markten te opereren dan concurrenten die geen staatssteun ontvangen", aldus Kroes.