WK 2006: Uitslagen Groep C

Icoon WK 2006Nederland en Argentinië hebben met 0-0 gelijk gespeeld in de laatste groepswedstrijd in Frankfurt. De wedstrijd kende weinig grote kansen. Beide landen waren al zeker van de achtste finales.

Omdat zowel Argentinië als Nederland al geplaatst waren voor de volgende ronde hielden de trainers allebei hun spelers die bij een gele kaart in deze wedstrijd geschorst zouden zijn, op de bank. De enige speler die 'op scherp' in de basis begon was Boulahrouz. Namen die ernaast stonden waren onder andere Saviola, Crespo, Robben en Van Bommel. Opvallend feiten waren er op statistisch gebied bij Nederland, Cocu speelde zijn honderdste interland en Edwin van der Sar evenaarde vandaag het record van 112 interlands van Frank de Boer, die op de tribune toekeek.

Het begin van de wedstrijd kende vele corners, vooral aan Argentijnse zijde. Riquelme draaide een aantal keer gevaarlijk de bal richting het doel, maar Van der Sar kon redding brengen. Ooijer werd bij één van de corners van Nederland onderuit getrokken, maar hij kreeg geen penalty. Na ruim een kwartier spelen kreeg Dirk Kuyt een kans, de Feyenoorder schoot zelf, terwijl de sterk spelende Van der Vaart vrij stond om te schieten. Na een klein half uur moest Burdisso het veld verlaten wegens een blessure, Coloccini verving hem.

Na ongeveer een half uur werd Argentinië sterker, de bal belandde zelfs op de paal via verdediger Boulahrouz na een vrije trap. Messi probeerde het kort voor rust nog van afstand, maar mede-recordinternational Van der Sar bracht redding. Verder waren er weinig uitgespeelde kansen in de eerste helft die niet onaantrekkelijk was.

In rust vonden er geen wissels plaats in beide elftallen. Al snel in de tweede helft krijgt De Cler een gele kaart, al de derde kaart aan Nederlandse zijde, terwijl er nog geen Argentijn in het boekje van de scheidsrechter stond. De Zuid-Amerikanen begonnen sterk aan het tweede bedrijf. Na tien minuten in de tweede helft werd Van Nistelrooy van het veld gehaald, zijn plaats werd ingenomen door Ryan Babel. Daardoor ging Kuyt in het centrum van de aanval spelen en de Ajacied op links.

Na ruim een uur spelen kreeg Cocu na sterk doorzetten van Van der Vaart een kans, maar de hoek was te moeilijk om echt gevaar te kunnen stichten. Meteen daarna werd Van Persie gewisseld, hij werd vervangen door Denny Landzaat. Dit betekende dat het Nederlands elftal iets minder aanvallend ging spelen. Bij Argentinië was er halverwege de tweede helft plaats voor oud-Feyenoorder Cruz, hij verving Lionel Messi. Tevez kon ruim een kwartier voor tijd een mooi schot lossen, maar Van der Sar kon een doelpunt voorkomen.

Maduro mocht kort voor tijd zijn WK-debuut maken, Wesley Sneijder moest op de bank plaatsnemen. Nederland werd in de slotfase iets sterker, maar kon geen echte kans meer creëren. Tevez kreeg in de allerlaatste minuut nog een kans, maar schoot ruim mis. Daardoor bleef het duel zoals het begon: 0-0. In de achtste finale moet Nederland aantreden tegen Portugal, Argentinië treft Mexico.

Ivoorkust - Servië & Montenegro
De andere wedstrijd in groep C, tussen Ivoorkust en Servië & Montenegro, eindigde vanavond in München in een 3-2 overwinning voor Ivoorkust. Het Afrikaanse elftal kwam, mede dankzij twee penalty's, terug van een 2-0 achterstand. Servië & Montenegro zag aan het einde van de eerste helft invaller Albert Nadj met tweemaal een gele kaart vertrekken, maar vlak voor het eindsignaal kreeg ook Ivoriaan Cyrille Domoraud zijn tweede gele kaart. Een volledig verslag van deze wedstrijd vind je op de WK-site van FOK!

Voor de eindstand in de groep hadden de wedstrijden van vanavond geen verstrekkende gevolgen. Zowel Nederland als Argentinië waren al verzekerd van een plaats in de achtste finales, in tegenstelling tot Ivoorkust en Servië & Montenegro. Argentinië is groepswinnaar geworden, Nederland eindigt op de tweede plaats in de groep.