IBM presenteert supersnelle computerchip

Icoon DigitalHet Amerikaanse IBM heeft een nieuwe computerchip gepresenteerd die ongeveer honderd keer sneller is dan dan de huidige computerchips en maar liefst 250 keer zo snel als een chip uit een mobiele telefoon. Dit maakte het concern vandaag bekend.

De nieuwe microprocessor is ontwikkeld in samenwerking met een instituut uit Georgia en kan een kloksnelheid bereiken van 500 gigahertz, wat gelijk staat aan 500 miljard vernieuwingen per seconde.

Deze snelheid kan bereikt worden door de chips af te koelen tot een temperatuur van 268,5 graden onder nul, een temperatuur dicht bij het absolute nulpunt. Bij kamertemperatuur haalt de chip ook nog een heel acceptabele snelheid, zo'n 300 gigahertz. Ter vergelijking, de normale desktopprocessor van vandaag de dag loopt op een snelheid van rond de 3 gigahertz.

De chips zullen vooral gebruikt gaan worden in de zakelijke wereld en in het leger. De onderzoekers beweren dat zelfs met deze uitzonderlijke snelheid nog steeds het maximum van chips op basis van silicium, zoals deze, niet is bereikt.

Met dank aan voor de submit.