Rechter in zaak Zoekmp3 in opspraak

JustitieDe uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam van afgelopen vrijdag waardoor de website Zoekmp3.nl werd verboden, is in een ander daglicht komen te staan. Dat gebeurde na berichten op de websites Webwereld, FOK! en Tweakers.net, dat één van de drie betrokken rechters direct betrokken is bij de auteursrechtenlobby.

Het gaat om rechter Eleonora Mout-Bouwman. Zij was tussen 1988 en 2002 bestuurslid van de Vereniging voor Auteursrecht. Die is gevestigd aan de Siriusdreef 22-28 in Hoofddorp, exact hetzelfde adres alswaar de stichting Brein huist. En laat dat nou net degene zijn die de zaak aanhangig maakte. De telefoon op het adres wordt opgenomen met Buma/Stemra. Mout-Bouwman staat bij de kamer van koophandel ook nog als bestuurder vermeld.

Volgens de rechter in kwestie is er echter niets aan de hand. Zo is ze geen bestuurslid meer en heeft ze ook nooit een relatie gehad met Buma/Stemra of de stichting Brein: ''Integendeel zelfs, in mijn tijd als advocaat heb ik de stichting Reprorecht vertegenwoordigd in een zaak tégen Buma/Stemra. Ik begrijp het wel, men zoekt altijd naar iets. Ik ben nu eenmaal in de wereld van de auteursrechten bekend.''

De advocaat van Zoekmp3.nl laat het er echter niet bij zitten. Hij overweegt cassatie aan te tekenen tegen het vonnis. Ook al omdat een lagere rechtbank in 2004 stelde dat er met Zoekmp3 niets mis was. De site bood zelf geen mp3's aan, alleen hyperlinks.

Met dank aan daanski82 voor de submit.