Opstootje tijdens staatsbezoek Beatrix

Icoon KoningshuisTijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan België is een klein relletje ontstaan. Een groep van rechts-extremisten maakte gebruik van de situatie, door in de buurt van de Beatrix en haar gastheer koning Albert foldertjes uit te delen. De politie greep hardhandig in, en heeft in totaal achttien actievoerders van de extreemrechtse organisatie Voorpost afgevoerd.

In de folders, met de titel 'België barst', pleiten de actievoerders voor de hereniging van Nederland met Vlaanderen.

Geschiedenis
In 1814, na de nederlaag van Napoleon te Waterloo, werden de Zuidelijke Nederlanden (het latere België) verenigd met de Noordelijke provincies van de Lage Landen (het latere Nederland en Luxemburg) en ontstond het 'Verenigd Koninkrijk der Nederlanden'. Slechts 16 jaar bleven zij één natie, tot in 1830 de Belgische revolutie Holland en België scheidde. In 1890 werd ook Luxemburg zelfstandig.

In het nieuwe België werden de Nederlandse en de Latijnse taal verboden, waarbij de Franse bourgeoisie de 'minderwaardige Nederlandstalige Vlaamse medeburger' als 2e rangs burger behandelde. Bij veel Vlamingen, die weer één willen worden met Nederland, leeft dit nog steeds. Sindsdien zijn er nog enkele initiatieven geweest om het Nederlands-sprekend deel van België (Vlaanderen) te herenigen met Nederland, zoals in 1920 via de 'Groot-Nederlandse gedachte', maar deze ideëen zijn nooit meer in de praktijk gebracht.


Het koninkrijk der Nederlanden in 1817