Opstootje tijdens staatsbezoek Beatrix

Icoon KoningshuisTijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan BelgiŽ is een klein relletje ontstaan. Een groep van rechts-extremisten maakte gebruik van de situatie, door in de buurt van de Beatrix en haar gastheer koning Albert foldertjes uit te delen. De politie greep hardhandig in, en heeft in totaal achttien actievoerders van de extreemrechtse organisatie Voorpost afgevoerd.

In de folders, met de titel 'BelgiŽ barst', pleiten de actievoerders voor de hereniging van Nederland met Vlaanderen.

Geschiedenis
In 1814, na de nederlaag van Napoleon te Waterloo, werden de Zuidelijke Nederlanden (het latere BelgiŽ) verenigd met de Noordelijke provincies van de Lage Landen (het latere Nederland en Luxemburg) en ontstond het 'Verenigd Koninkrijk der Nederlanden'. Slechts 16 jaar bleven zij ťťn natie, tot in 1830 de Belgische revolutie Holland en BelgiŽ scheidde. In 1890 werd ook Luxemburg zelfstandig.

In het nieuwe BelgiŽ werden de Nederlandse en de Latijnse taal verboden, waarbij de Franse bourgeoisie de 'minderwaardige Nederlandstalige Vlaamse medeburger' als 2e rangs burger behandelde. Bij veel Vlamingen, die weer ťťn willen worden met Nederland, leeft dit nog steeds. Sindsdien zijn er nog enkele initiatieven geweest om het Nederlands-sprekend deel van BelgiŽ (Vlaanderen) te herenigen met Nederland, zoals in 1920 via de 'Groot-Nederlandse gedachte', maar deze ideŽen zijn nooit meer in de praktijk gebracht.


Het koninkrijk der Nederlanden in 1817