'Juridische kennis Kamerleden onvoldoende'

Icoon Politiek Tweede Kamerleden beschikken over te weinig juridische kennis. Ze verliezen zich vaak in details, waardoor ondeugdelijke wetten aangenomen worden. Dat is de mening van 750 hoogopgeleide rijksambtenaren tussen 20 en 45 jaar in een onderzoek van het tijdschrift Intermediair.

76 procent van de ondervraagden vindt de Tweede Kamerleden over onvoldoende juridische kennis beschikken. 56 procent vindt dat er ondeugdelijke wetten aangenomen worden en 81 procent vindt dat Kamerleden zich verliezen in details.

Ook kwamen er wat andere meningen naar boven. Zo denkt 45 procent van de rijksambtenaren dat één van hun collega's wel eens informatie achterhouden voor hun minister of staatssecretaris om zo het beleid te beïnvloeden. Ruim 11 procent zegt dat ze dit zelf hebben gedaan of een collega kennen die dit gedaan heeft. De ambtenaren deden anoniem mee aan het onderzoek. De ondervraagden denken dat het vooral de ambtelijke top is die selectief informatie verstrekt, zodat ministers niet met de waan van de dag gaan regeren. Het overgrote deel van de ondervraagden denkt overigens dat ambtenaren loyaal zijn aan hun ministers.