'Rechtspraak moet door niet-juristen'

Icoon JustitieEen kamermeerderheid vindt dat in rechtszaken niet alleen beroepsrechters, maar ook leken moeten meebeslissen over het vonnis. De PvdA, de VVD en de LPF denken hiermee de kwaliteit van de rechtspraak te vergroten. Nu worden grotere strafzaken nog beoordeeld door drie rechters, die natuurlijk een juridische opleiding gehad hebben. Als in dit soort zaken, met een meervoudige strafkamer, één van de rechters vervangen wordt door iemand die juist niet voor het vak opgeleid is, denken ze dat die persoon als 'breekijzer' kan fungeren tussen de juristen.

Frans Weekers (VVD) vertelt dat hij vindt dat rechters "te veel opgesloten [zitten] in hun wetboek. Het is goed om zaken anders te bekijken." Ook hoopt hij dat rechters nu hun vonnis beter zullen motiveren, zodat de leek die meebeslist het ook snapt.

Opmerkelijk is dat Nederland nu het enige land in Europa is dat géén lekenrechtspraak toestaat. Wel kunnen er rechter-plaatsvervangers benoemd worden in plaats van rechters, maar dat moeten wel mensen zijn met een juridische opleiding. De VVD en de PvdA willen die eis voor die opleiding nu laten vervallen. Weekers en Wolfsen (PvdA) zullen op korte termijn een amendement indienen voor bespreking in de Tweede Kamer.

Joost Eerdmans (LPF) is blij met het voorstel, maar vindt het lang niet ver genoeg gaan. Rechter-plaatsvervangers worden namelijk benoemd door wat hij de "elite" noemt. "Wie zegt me dat slagers en bakkers straks mogen meepraten, met hun gezonde verstand?"