ADO-fans verstoren proces Ajax-hooligans

JustitieTijdens de eerste dag van het proces tegen de 17 Ajax-hooligans die in februari het ADO-supportershome bestormden, hebben supporters van ADO-Den Haag er een puinzooi van gemaakt. De Haagse rechtbank is hun gedrag meteen al zo beu, dat ze de volgende dagen niet meer welkom zijn in de rechtbank.

De ADO-fans wilden kijken bij de rechtszaken tegen de Ajax-aanhangers. Ze begonnen volgens de rechtbank echter schermutselingen met fans van de Amsterdamse club. De ADO-fans hielden zich ook niet stil op de publieke tribune, hetgeen wel verplicht is. Ze leverden hardop commentaar op dingen die de verdachten zeiden. Alleen ADO-fans die slachtoffer waren van de bestorming zijn nog welkom in de rechtbank als benadeelde partij.

Eisen
Vandaag werden er meteen al forse straffen geëist tegen enkele Ajax-hooligans. Zo hoorde de 23-jarige Culemborger R. S. 4 jaar cel tegen zich eisen waarvan een half jaar voorwaardelijk. Volgens de ten laste legging heeft hij zich bezondigd aan poging tot doodslag, brandstichting, poging tot zware mishandeling, openlijk geweld en deelname aan een criminele organisatie. Hij was één van de Ajax-aanhangers die met onder meer messen en knuppels het ADO-honk aanviel en brand stichtte.

Een minderjarige verdachte hoorde 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, eisen. Twee meerderjarige medeverdachten van S. hoorden óók 4 jaar waarvan een deel voorwaardelijk eisen. Een vijfde verdachte moet, als het aan de officier van justitie ligt, 2 jaar de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De overige verdachten komen de komende dagen voor de rechter.