Catalonië krijgt meer autonomie

Vlag van Catalonië De inwoners van de Spaanse regio Catalonië hebben ingestemd in een referendum voor meer autonomie. Driekwart van de Catalanen wil meer politieke macht voor de regio. De opkomst was laag met 49 procent van de kiesgerechtigde Catalanen.

Het aangenomen statuut bepaalt dat Catalonië zichzelf als natie mag beschouwen. De regio krijgt meer zeggenschap over het verdelen van belastinggelden, controle van de eigen luchthavens en een eigen migratiebeleid. Daarbij wordt de Catalaanse taal verplicht gesteld. Catalaanse bestuurders klagen al jaren dat veel geld uit de rijke regio naar de armere regio's in Spanje gaat.

De socialistische Spaanse regering voerde campagne voor een ja-stem. De oppositiepartij PP was fel tegen, en is bang dat andere regio's als Baskenland dezelfde eisen gaan stellen. Het zou volgens de oppositie op termijn tot gevolg kunnen hebben dat Spanje uiteen valt. De onafhankelijkheidsgroepering ETA wil binnenkort praten met de Spaanse regering over meer zelfstandigheid voor Baskenland. Veel Basken zien de vreedzame weg van Catalonië als voorbeeld voor het bereiken van meer autonomie, nadat het ETA-geweld van de afgelopen derig jaar niets heeft opgeleverd.

Het gebeurt in steeds meer Europese landen dat autonome regio's erkend worden. Zo hebben Schotland en Wales in Groot-Brittannië sinds 1997 zelfbestuur. In België hebben Vlaanderen en Wallonië een eigen parlement. Montenegro is onlangs zelfs een eigen staat geworden na afscheiding van Servië.


Vlag van Catalonië
Het nieuwe autonome gebied Catalonië