Afbreken zwangerschap leidt tot trauma

Icoon OnderzoekVrouwen die hun zwangerschap voortijdig afbreken wegens ernstige afwijkingen kunnen te maken krijgen met symptomen van traumatische stress. Eťn op de vijf van hen heeft daar jaren later nog last van. Dit blijkt uit een onderzoek van verloskundige Marijke Korenromp. Zij promoveert woensdag aan de Universiteit Utrecht.

Ook ťťn op de twintig mannen kan last houden van stressklachten na een afgebroken zwangerschap is de conclusie van Korenromp. De laatste jaren neemt het aantal paren dat besluit een zwangerschap voortijdig te beŽindigen toe. Dit zou verband houden met het verbeterede prenataal onderzoek, waardoor verscheidene afwijkingen in een eerder stadium kunnen worden aangetoond. Zo'n vijfhonderd vrouwen breken jaarlijks hun zwangerschap af omdat het kind bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft.

Psychische problemen zouden eerder de kop opsteken als ouders lang hebben getwijfeld over het wel of niet afbreken van de zwangerschap. Ook ouders die direct na de beslissing moeite hebben met de verwerking lopen een verhoogd risico. Korenromp vindt dat deze paren goede hulp moeten krijgen.