Minister Peijs opent vernieuwde A16

Icoon FileIn Noord-Brabant is vanochtend de geheel vernieuwde A16 geopend. Minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) heeft de weg geopend nadat deze verlegd moest worden in verband met de aanleg van de Hoge Snelheids Lijn (HSL). Ook kan de weg nu meer verkeer aan, want de weg is aan beide zijden met een rijstrook verbreed.

De opening werd verricht op een nieuw stuk van de weg in Breda: een zogeheten 'stadsduct'. Dit beschikt, in tegenstelling tot een gewoon viaduct, ook over fietspaden, wandelpaden en een brede groenstrook. Er zijn twee van deze stadsducten over de A16 gelegd om een splitsing van de stad door de weg te voorkomen. Tijdens de aanleg is het gelukt om de files met slechts 4,5 procent te laten toenemen, iets waar Peijs redelijk trots op zegt te zijn.

De rijksweg moest worden verlegd in verband met de aanleg van de HSL. Deze kon hierdoor zo recht mogelijk worden aangelegd, laat het ministerie van Verkeer weten. Het traject bevat daardoor praktisch geen bochten en zo kunnen de treinen een snelheid tot driehonderd kilometer per uur bereiken.