Zoekmp3.nl moet activiteiten staken

Icoon PiracyHet gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag besloten dat de online zoekmachine Zoekmp3.nl zijn illegale activiteiten moet staken. Anti-piraterij organisatie BREIN had eerder een zaak aangespannen omdat volgens hen het aanbieden van links naar muziekbestanden illegaal is. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere sites die slechts linken naar bestanden.

Volgens het Amsterdamse hof zouden de exploitanten van de zoekmachine onrechtmatig handelen omdat ze geen rekening houden met "belangen van de auteurs- en nabuurrechthebbenden op de aangeboden bestanden". Het argument dat de exploitanten een waarschuwing deden uitgaan naar de gebruikers van de website dat het materiaal auteursrechtelijk beschermd kan zijn werd volledig van tafel geveegd. Het hof meent dat mensen op internet juist op zoek gaan naar ongeautoriseerde gratis muziek en zich niet storen aan de meldingen.

De website zelf werd echter gevrijwaard van claims met betrekking tot inbreuk op auteursrechten. De website die eigendom is van Techno Design zou internetters slechts doorverwijzen. Vervolgens konden de gebruikers direct beschikken over de muziekbestanden. Stichting BREIN noemde de uitspraak destijds onacceptabel en verbazingwekkend en ging daarom in hoger beroep.

De site kreeg soms te maken met 50.000 bezoekers per dag en bood plaats aan tienduizenden links naar al dan niet illegale muziekbestanden. Andere sites die op eenzelfde manier te werk gaan kunnen dus ook worden gedwongen om te stoppen.

Met dank aan persooneel en een anoniempje voor de submit.